Op Tweede Pinksterdag – maandag 9 juni – wordt er een landelijke Open Kerkendag gehouden. De vierde editie van de Open Kerkendag staat in het teken van hoop, het thema van het Heilig Jaar. Het bisdom Roermond nodigt parochies uit om mee te doen en hun ‘plekken van hoop’ open te stellen.
De Landelijke Open Kerkendag is van oorsprong een Brabants initiatief. De bisdommen Breda en ’s-Hertogenbosch werken hier al vanaf het begin aan mee, net als de Protestantse Kerk in Nederland en diverse erfgoedinstellingen. Afgelopen jaren deden ook al enkele kerken in Limburg mee. In het kader van het Heilig Jaar is de katholieke Kerk een ‘beweging van hoop’ gestart. De Open Kerkendag sluit daar naadloos bij aan, omdat alle kerken plekken van hoop kunnen zijn. Natuurlijk zijn veel kerken elk weekeinde open, maar de Open Kerkendag biedt de gelegenheid om ook mensen uit te nodigen die normaal gesproken niet zo snel naar de kerk zouden komen.
Plekken van hoop
Open Kerkendag 2025 biedt de gelegenheid om mensen de kracht van stilte, schoonheid en verbondenheid in kerkgebouwen te laten ontdekken. Onder het thema 'Plekken van hoop' nodigt de organisatie van de Open Kerkendag iedereen uit om als moderne pelgrim, of gewoon als geïnteresseerde, deze plekken te bezoeken. “Laat je inspireren door de rijke geschiedenis, ontmoet nieuwe mensen, en vind hoop in de serene ruimte van kerken die al eeuwenlang een baken van rust en bezinning zijn. Kom binnen, voel je welkom, en laat je hart opnieuw oplichten. Ontdek de plekken waar hoop leeft,” zo valt te lezen op de site van de organisatie.
Beachvlaggen
Op deze site is te zien welke kerken aan de Landelijke Open Kerkendag meedoen. Er staan ook al enkele tientallen kerken in Limburg bij. Nieuwe kerken aanmelden, kan nog. Aansluitend hierbij heeft de ‘Beweging van hoop’ posters en beachvlaggen laten maken met de tekst ‘Dit is een plek van hoop’. Alle parochies krijgen de poster op korte termijn gratis toegestuurd. De vlaggen zijn te koop via onderstaande link.
Deze maand zijn er vijf parochiekerken in Limburg op verzoek van de betreffende kerkbesturen door bisschop Ron van den Hout aan de eredienst onttrokken.
Het betreft de kerk Antonius Abt in Ell, de H. Martinuskerk in Beegden, de H. Corneliuskerk in Swartbroek, de H. Jozefkerk in Hout-Blerick en de H. Catharinakerk in Lemiers.
Voor alle vijf de kerken geldt dat deze al geruime tijd onderdeel uitmaken van een federatie van samenwerkende parochies. Daardoor is de pastorale zorg voor de gelovigen in de betreffende parochies gewaarborgd. De parochianen zijn afgelopen tijd hierover geïnformeerd. Voor de kerkgebouwen wordt op dit moment een passende herbestemming gezocht. Zodra deze bekend is, worden de vijf kerken definitief gesloten.
Op maandag 19 mei vindt er weer een kerkbestuurdersconferentie plaats. Het betreft deze keer de introductiebijeenkomst voor degenen die afgelopen jaar nieuw toegetreden zijn tot een kerkbestuur. Zij hebben allemaal een persoonlijke uitnodiging hiervoor ontvangen. Kerkbestuursleden die al wat langer lid zijn en hun kennis willen opfrissen, zijn ook van harte welkom.
Tijdens deze bestuurdersconferentie wordt ingegaan op zowel de pastorale als de juridische positie van een kerkbestuur. Zo wordt onder meer gekeken naar het Algemeen Reglement voor het bestuur van een parochie en naar de verhouding bisdom/parochies. Ook wordt besproken hoe de organisatie van het bisdom in elkaar zit en hoe het besturen van een parochie(federatie) in de praktijk werkt.
Sprekers tijdens deze Kerkbestuurdersconferentie zijn vicaris-generaal Harry Quaedvlieg, kanselier Gerrit Smulders, deken Jos Spee van Venlo en perschef Matheu Bemelmans. De bijeenkomst vindt op 19 mei plaats van 19.15 uur tot 21.30 uur bij het bisdom aan de Swalmerstraat 100 in Roermond. Aanmelden kan tot 12 mei via g.dieteren@bisdom-roermond.nl
Op de vierde zondag van Pasen wordt in de Kerk Roepingenzondag gevierd. Dit jaar is dat in het weekeinde van 10 en 11 mei. Studenten van het grootseminarie Rolduc zijn dan beschikbaar om parochies te bezoeken en tijdens een viering of een parochiebijeenkomst te vertellen over hun roeping en de priesteropleiding.
Ook worden er op zondag 11 mei ’s middags om 16.00 uur in de abdijkerk van Rolduc roepingenvespers gehouden. Iedereen is dan van harte welkom om mee te bidden voor roepingen tot het priesterschap, diaconaat of religieuze leven.
Parochies die op of rond Roepingenzondag enkele seminaristen willen ontvangen, kunnen hiervoor een afspraak maken met rector Lambert Hendriks van de priesteropleiding rector@rolduc.nl of per telefoon: 045 – 2117025.
Met het aftreden van wijlen bisschop Harrie Smeets in augustus 2023 werd de toen zittende priesterraad automatisch ontbonden. Statutair is bepaald dat de nieuwe bisschop van Roermond binnen een jaar na zijn ambtsaanvaarding – in het geval van Mgr. Van den Hout 24 augustus 2024 – een nieuwe priesterraad moet hebben ingesteld. Vandaar dat hij een nieuwe raad gaat formeren en daartoe half februari verkiezingen heeft uitgeschreven. Deze zijn nu in volle gang.
De priesterraad van het bisdom Roermond telt volgens de statuten twintig leden. Van hen worden er elf door de priesters van het bisdom zelf gekozen. De twee vicarissen-generaal zijn qualitate qua lid van de priesterraad. De zeven overige leden worden door de bisschop aangewezen. Op deze manier wordt gestreefd naar een evenredige vertegenwoordiging van de geestelijkheid naar leeftijd, functie en regio.
Van eind februari tot half maart vond de eerste ronde van de verkiezingen plaats. Daarbij konden de 218 stemgerechtigde priesters drie kandidaten uit hun midden kiezen voor een zogeheten groslijst. De kandidaten met de meeste zijn gevraagd of zij zich kandidaat willen stellen voor de nieuwe priesterraad. Aan de hand daarvan is een kandidatenlijst van 22 priesters ontstaan, tien procent van het aantal stemgerechtigde priesters in Limburg.
De komende weken vindt de tweede ronde van de verkiezingen plaats, waarbij de stemgerechtigde priesters op drie namen van deze kandidatenlijst mogen stemmen. Half mei worden de stemmen geteld en wordt duidelijk welke elf kandidaten voorgedragen worden aan de bisschop. Naar verwachting zal de nieuwe priesterraad begin juni voor het eerst bijeenkomen.
Christenen zijn in Europa méér dan relevant. Dat antwoord gaf Patricia Creutz-Vilvoye van de Duitstalige Christlich Soziale Partei (CSP) in België op de vraag of christenen nog een rol spelen in Europa. Ze deed dat tijdens de Euregionale Oecumenische Conferentie, die onlangs in Eupen werd gehouden.
Creutz-Vilvoye ziet de ‘C’ in de naam van haar partij als een opdracht om voor christelijke waarden op te komen. De voorzitster van het parlement van de Duitstalige Gemeenschap in België gaf verder aan dat christelijke waarden wat haar betreft een alternatief bieden tegenover geradicaliseerde stromingen. Zij riep de kerken op om deze waarden in de samenleving en in het maatschappelijk debat te blijven benoemen.
De Euregionale Oecumenische Conferentie is een jaarlijks bijeenkomst die georganiseerd wordt door de bisdommen Aken, Luik en Roermond en de protestantse kerken in Limburg en het aangrenzende Duitse Rijnland. De plaats van de conferentie is om de beurt in Nederland, Duitsland of België. Dit jaar was België aan de beurt en vond de conferentie plaats op 28 maart in Eupen. Naast Creutz-Vilvoye gingen ook andere sprekers vanuit verschillende perspectieven in op het thema ‘Christen zijn aan de grens’.
Verlichting
Zo gaf pater dr. Kris de Brabander O.Praem., prior van de Onze-Lieve-Vrouweabdij van Tongerlo en docent voor patristiek, een schets van de ontwikkeling van het christendom in Europa. Het christelijk geloof had volgens hem vanaf de eerste eeuwen van onze tijdrekening een beslissende rol in de ontstaansgeschiedenis van Europa en heeft ook in de tweede helft van de twintigste eeuw het vreedzaam proces van meer eenwording in Europa steeds actief ondersteund.
Daar staat tegenover dat al vanaf de tijd van de Verlichting in de 17e eeuw de christelijke invloed afneemt, zo constateerde De Brabander. De laatste decennia is volgens hem zelfs sprake van een ‘verdamping’ van de christelijke identiteit in Europa. De Brabander ziet drie uitdagingen voor de christenen in onze tijd: de noodzaak van een blijvende evangelisatie van Europa, waarbij de verschillende christelijke kerken versterkt samen kunnen werken; de noodzaak van een actieve participatie aan het maatschappelijke leven van de christenen vanuit hun geloof en de noodzaak van een vernieuwde apologetiek door christenen die trots zijn op het eigen christelijk geloof.
Bruggen bouwen
De inleidingen van Creutz-Vilvoye en De Brabander werden in workshops verder bediscussieerd en uitgediept. Daarnaast bood de conferentie nog twee andere workshops: oud-gouverneur Theo Bovens lichtte vanuit zijn functie als voorzitter van de Heiligdomsvaart Maastricht de geschiedenis en betekenis van dit evenement toe. Hij gaf aan dat de organisatie een evenwicht probeert te vinden tussen traditie en event en op die manier bruggen probeert te bouwen tussen mensen, of zij nu meer of minder betrokken zijn bij het geloof.
Dr. Jorge Castillo Guerra van de Radboud Universiteit Nijmegen bracht nog een ander aspect van het thema ‘christen zijn aan de grens’ in: de ontwikkeling van christelijke migrantengemeenschappen. Met name de laatste decennia zijn deze sterk gegroeid en zijn er vele nieuwe gemeenschappen ontstaan. De viering van de liturgie en de hulp aan elkaar in een familiaire sfeer speelt in deze gemeenschappen een grote rol. Terwijl er enerzijds soms een gevaar bestaat van het zich isoleren, leveren omgekeerd christelijke migranten ook vaak en steeds meer een grote bijdrage voor vernieuwing en verlevendiging voor de ‘gewone’ parochies en gemeenschappen.
Bernhard Hegge, bisschoppelijk gedelegeerde voor oecumene
“Migranten, missionarissen van de hoop” is het thema dat paus Franciscus heeft gekozen voor de 111e Werelddag van Migranten en Vluchtelingen. Het thema plaatst de moed en vasthoudendheid van migranten en vluchtelingen in het licht van het huidige Jubeljaar. Deze dag wordt dit jaar gevierd in het weekend van 4 en 5 oktober.
‘Migranten en vluchtelingen worden ‘missionarissen van hoop’ in hun gastgemeenschappen,’ aldus het persbericht van de Heilige Stoel. ‘Ze getuigen van hoop voor de toekomst, ondanks moeilijkheden. Het is de hoop op geluk over de grenzen heen die hen ertoe brengt zich volledig aan God toe te vertrouwen.’
Volgens het Vaticaan kunnen migranten en vluchtelingen ook helpen om het geloof van lokale gemeenschappen nieuw leven in te blazen en om de interreligieuze dialoog op basis van gemeenschappelijke waarden te bevorderen. ‘Ze herinneren de Kerk ook aan het uiteindelijke doel van de aardse pelgrimstocht naar het toekomstige vaderland.’
Aangepaste datum
Dit jaar wordt de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen niet gevierd op de laatste zondag van september, zoals gebruikelijk, maar op zaterdag 4 en zondag 5 oktober. Op die dagen sluit het aan op het programma voor het Jubeljaar, want dan wordt in het Vaticaan ook het Jubileum voor Migranten en Vluchtelingen gehouden.
De volgende personen hebben een nieuwe benoeming en/of eervol ontslag gekregen:
Bisdom
De hoogeerwaarde heren Peter van der Horst en Wim Miltenburg f.s.o. hebben eervol ontslag gekregen als lid van de benoemingencommissie van het bisdom Roermond. Hun plaats wordt ingenomen door diaken Gerard Sars en mevrouw Francis Keyers. Hiermee krijgt de commissie een gevarieerdere samenstelling. Mevrouw Keyers had een praktijk als psycholoog. Zij blijft gebonden aan de vertrouwelijkheid en het beroepsgeheim dat zij als professioneel psycholoog heeft. Voor de andere leden van de commissie geldt dit vanwege hun pastorale benoeming. Naast de twee nieuwe leden bestaat de commissie verder uit deken Jack Honings van Weert, hulpbisschop Everard de Jong en studieprefect Detlef Rohling namens het grootseminarie Rolduc. Onder leiding van vicaris-generaal Harry Quaedvlieg adviseert de commissie de bisschop over de benoeming van priesters, diakens, pastoraal werkers en catechisten in de parochies.
Dekenaat Heerlen
De eerwaarde heer Ton Jegerings heeft met ingang van 1 april eervol ontslag gekregen als diaken-assistent voor het woonwagenpastoraat in het dekenaat Heerlen. Jegerings heeft om gezondheidsredenen zijn taken moeten neerleggen en is met emeritaat gegaan. Hij is meer dan 30 jaar als diaken in het bisdom Roermond gewerkt. Voordat Jegerings benoemd werd voor het woonwagenpastoraat was hij vele jaren als diaken actief in diverse parochies in Treebeek en vooral Heerlen.
Dekenaat Kerkrade
De zeereerwaarde heer Harry Notermans heeft met ingang van 15 april eervol ontslag gekregen als pastoor van de parochiefederatie Ubach over Worms in Landgraaf. De federatie bestaat uit de parochies H. Jozef in Ubach over Worms, H. Theresia van het Kind Jezus en Don Bosco in Lauradorp, H. Bernadette in Abdissenbosch en H. Drievuldigheid om Rimburg. Notermans is zes jaar pastoor van deze parochies geweest. Hij legt zijn taak om gezondheidsredenen neer. Hij blijft wel actie als aalmoezenier van sociale werken.
De zeereerwaarde heer Andreas Caldelas Schwarz is met ingang van 15 april benoemd tot pastoor van de parochiefederatie Ubach over Worms. Hij volgt pastoor Harry Notermans op. Caldelas was voorheen actief als pastoor in onder meer Kerkrade en Maastricht.
Dekenaat Schinnen
De zeereerwaarde heer Jan Geilen heeft met ingang van 1 april eervol ontslag gekregen als pastoor van de parochies H. Bavo in Nuth, H. Stefanus in Wijnandsrade en H. Servatius in Vaesrade. Hij is ruim zeven jaar pastoor van deze parochies geweest. Met ingang van dezelfde datum is hij benoemd tot assistent van deze parochies en van de parochies H. Hubertus in Genhout, H. Clemens in Hulsberg, H. Remigius in Schimmert, H. Bavo in Nuth, H. Servatius in Vaesrade en H. Stefanus in Wijnandsrade.
De zeereerwaarde heer George Dölle is met ingang van 1 april tevens benoemd tot pastoor van de parochies H. Bavo in Nuth, H. Stefanus in Wijnandsrade en H. Servatius in Vaesrade. Hij was al pastoor van de parochies H. Hubertus in Genhout, H. Clemens in Hulsberg, H. Remigius in Schimmert.
In zorgcentrum Bergweide in Heerlen is maandag 17 maart pater Henk Zengers S.M.A. overleden. Hij was de oud-pastoor van Mheer en Sint-Geertruid.
Henricus Jozef Maria (Henk) Zengers S.M.A. werd op 16 januari 1935 in Maastricht geboren. Na toetreding tot de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën in juli 1958 vond zijn priesterwijding plaats op 16 juli 1959. Na vele jaren priesterlijk dienstwerk te hebben verricht in missielanden werd hij per 1 maart 2001 benoemd tot pastoor van de parochies H. Lambertus in Mheer en H. Gertrudis in Sint Geertruid.
Zengers bleef deze functies bekleden totdat hij per 1 juli 2020 eervol ontslag kreeg en met emeritaat ging. De plechtige uitvaartdienst heeft op dinsdag 25 maart plaatsgevonden in H. Lambertuskerk in Mheer, waarna hij ter ruste is gelegd op het S.M.A.-missionarissenkerkhof bij het Missiehuis in Cadier en Keer.
Oproepen en aanbiedingen van parochies, kloosters of andere religieuze instellingen.
Flambouwen gezocht
Het dragersgilde van de heilige Petrus in Maastricht is op zoek naar vier nieuwe of twee mooie tweedehands flambouwen. De huidige flambouwen van het gilde zijn aan vervanging toe. Het gilde is bereid er een vergoeding voor te betalen. Reacties sturen naar Johan Rosier: jelm.rosier@home.nl
Misdienaars en acolieten uit het hele land zijn samen met hun begeleiders welkom bij de Landelijke Misdienaarsdag. Deze wordt gehouden op zaterdag 13 september in de Noord-Brabantse plaats Oudenbosch. Alle parochies hebben onlangs een uitnodiging voor hun misdienaars en acolieten voor deze dag ontvangen. Het is de tweede keer dat er zo’n landelijke misdienaarsdag wordt gehouden.
Oudenbosch is vooral bekend vanwege de grote basiliek van de HH. Agatha en Barbara. Dit is een letterlijke kopie van zowel de Sint-Pietersbasiliek als basiliek van Sint-Jan van Lateranen in Rome. Deze dag is bedoeld als een dankjewel aan de misdienaars voor hun trouwe dienst aan het altaar en om elkaar in geloof en vriendschap te bemoedigen!
Op het programma staat een processie met alle aanwezige misdienaars en acolieten in hun liturgische kleding en een eucharistieviering in de basiliek. Daarna volgt een lunch met worstenbrood en Zeeuwse bolus. ’s Middags staat er een Mysterietocht door Oudenbosch op het programma. Oudere acolieten kunnen eventueel een bezoek brengen aan het zoeavenmuseum. Rond vier uur wordt de dag afgesloten met een drankje en het uitreiken van een presentje.
Deelname aan de Misdienaarsdag kost twintig euro per persoon. Bij voldoende aanmelding vanuit Limburg wordt er door het bisdom een gezamenlijke bustocht naar Oudenbosch georganiseerd. Misdienaars en acolieten uit het bisdom Roermond kunnen zich vóór 1 september aanmelden bij deken Ed Smeets, gedelegeerde voor liturgie en kerkmuziek.
(c) Foto: Ramon Mangold
In 2026 wordt voor de vijfde keer een landelijke conferentie Missionaire Parochie georganiseerd. Deze eerste lustrumeditie vindt plaats op 12 en 13 maart 2026 in conferentieoord De Basiliek in Veenendaal. Hoofdspreker is dan de Candese priester father. James Mallon, schrijver van het boek ‘Als God renoveert’ en geestelijk vader van de beweging rond de ‘missionaire parochie’.
Het thema van deze jubileumeditie luidt: “Vaar nu naar het diepe!” In Lucas 5 daagt Jezus zijn toekomstige leerlingen uit om na een lange nacht zwoegen op zijn woord opnieuw uit te varen om de netten uit te gooien. Deze stap in geloof blijkt het waard: de netten zitten overvol. Dit beeld illustreert de uitdaging waar veel parochies in deze tijd mee te maken hebben: durven zij een nieuwe weg in te slaan en naar het diepe uit te varen? En wat volgt er na deze stap in geloof? De conferentie zal volop ruimte bieden om deze thema’s uit te diepen.
Tweedaagse conferentie
Voor 2026 is gekozen voor een tweedaagse conferentie, zoals ook de eerste keer in Breda het geval was. Mirjam Spruit, een van de organisatoren, zegt daarover: “Door de conferentie te spreiden over twee dagen is er meer ruimte voor input, gebedsmomenten en een meer divers aanbod aan seminars. We horen terug dat hier behoefte aan is. Daarnaast biedt het meer gelegenheid voor onderlinge ontmoeting en uitwisseling.” Gevraagd naar de keuze voor twee werkdagen, zegt ze: “We vinden het belangrijk ook leden van pastorale teams in de gelegenheid te stellen om aan de conferentie deel te nemen.”
James Mallon komt terug
Een derde reden om te kiezen voor deze data was de wens van de organisatie om father James Mallon als hoofdspreker te verwelkomen. Mallon, die als pastoor in het weekend eigen verantwoordelijkheden in zijn parochie in Canada heeft, sprak ook op de eerste conferentie in 2022.
Daar gaf hij een eerste impuls aan de missionaire beweging in Nederland. De verwachting is dat zijn komst opnieuw die uitwerking zal hebben en dat hij parochies een stap verder kan helpen in hun missionaire proces. In een videoboodschap aan de deelnemers van 2025 zei Mallon dat hij ernaar uitziet “te zien wat God in Nederland aan het doen is; om van en met elkaar te leren én te vieren.”
De kaartverkoop voor de conferentie van 2026 is geopend. Tot 1 december geldt een vroegboektarief; voor groepen is een kortingsregeling beschikbaar.
De Heiligdomsvaart in Maastricht is op zoek naar gastvrouwen en gastheren die tussen 12 en 22 juni willen helpen om de vele bezoekers in de Sint-Servaasbasiliek te ontvangen. Tijdens de hele Heiligdomsvaartperiode wil de basiliek pelgrims en andere bezoekers graag gasvrij onthalen.
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden om een of meer dagdelen (2 – 3 uur) mee te helpen en de groep ‘kernvrijwilligers’ te ondersteunen. De gastvrouwen en -heren vormen het gezicht van de Heiligdomsvaart. “Iedereen tussen 17 en 97 jaar is welkom,” schrijft de organisatie in haar nieuwsbrief.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden door naam, telefoonnummer en m/v door te geven, onder vermelding van ‘gasten-ontvangst’. Zij krijgen dan een formulier toegestuurd waarop ze hun beschikbaarheid kunnen aangeven.
Tijdens de Heiligdomsvaart wordt er een speciale middag gehouden voor alle priesters, diakens, religieuzen, seminaristen, catechisten, pastoraal werkers, kerkbesturen en alle anderen die in de pastoraal werkzaam zijn.
Deze vindt plaats op dinsdag 17 juni. De ‘dag van de pastoraal’ begint om 14.00 uur in de Sint-Jankerk met een lezing door vicaris-generaal Hans Tercic (foto) van het bisdom Hasselt met als titel: “Priesterschap en het geschenkkarakter van de genade”.
Aansluitend verplaatst het hele gezelschap zich naar de pandtuin van de Sint-Servaasbasiliek voor een koffiemoment. Om 17.00 uur worden in de basiliek de vespers gezonden door de benedictijner monniken van Mamelis. Na een gezamenlijke broodmaaltijd in de pandtuin wordt de dag om 19.00 uur afgesloten met een pontificale eucharistieviering in concelebratie in de basiliek.
In het Centre Céramique zijn twee exposities te zien in het teken van de Heiligdomsvaart: ‘Pelgrimage naar Maastricht’ en ‘Atelier Heiligdomsvaart’. Beide exposities nemen de bezoekers mee naar de geschiedenis van de Heiligsdomvaart en Maastricht als pelgrimsstad.
De eerste Heiligdomsvaarten vonden plaats in de middeleeuwen, vanaf de tweede helft van de 14e eeuw. In de 19e eeuw werd de traditie nieuw leven ingeblazen. Het Atelier Heiligdomsvaart is vanuit de pijler Jeugd en Jongeren van de Heiligdomsvaart ontwikkeld en is gebouwd door de Maastrichtse basisscholen, middelbare scholen en werkplaatsen.
Zo heeft het Stella Mariscollege zich beziggehouden met de bouw van een maquette van het Maastricht van rond het jaar 1400. De school bouwde zelf de Maasbrug, de kerken en verscheidene belangrijke gebouwen van de stad. In de werkplaats van Athos in de wijk Biesland zijn de omwalling en de straten en pleinen van het middeleeuwse Maastricht gemaakt. Bezoekers kunnen zelf in het Atelier Heiligdomsvaart de maquette compleet maken door huizen voor de Maastrichtenaren en een tentenkamp voor de pelgrims te maken.
Ook te zien zijn door leerlingen gemaakte hedendaagse interpretaties van relieken, klassikaal gemaakte sculpturen geïnspireerd op het thema ‘Wees een bruggenbouwer’. Op zondag 18 mei is er van 14.00 tot 16.00 uur in het Centre Céramique een workshop maquette bouwen voor kinderen van 7 tot 12 jaar. De kinderen kunnen dan de maquette invullen en er kleur aan geven. De expo zelf is bedoeld voor bezoekers in alle leeftijdscategorieën, en is te bezoeken tot en met zondag 29 juni.
Het pronkstuk van Atelier Heiligdomsvaart is een kopie van het middeleeuwse hoogaltaar van de Servaasbasiliek, waar destijds de Noodkist stond. Vanwege zijn omvang zal dit altaar niet te zien zijn in Centre Céramique, maar vanaf medio april tot en met juni een plek krijgen in de Sint-Servaasbasiliek. Het wordt ook door scholieren meegedragen tijdens de twee ommegangen op zondag 15 juni en zondag 22 juni.
(c) Foto: Jean-Pierre Geusens
In de aanloop naar de Heiligdomsvaart zijn er in Maastricht sinds vorig jaar september maandelijks zogeheten ‘bruggenbouwerlezingen’ gehouden. De laatste in deze reeks lezingen wordt op woensdag 14 mei verzorgd door emeritus-hoogleraar Kerkgeschiedenis Peter Nissen. Hij houdt dan een lezing over ‘Sint-Servaas en andere bruggenbouwers in Limburg’.
Prof. Nissen (Swalmen, 1957) was vele jaren verbonden aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Hij heeft onder meer gepubliceerd over de kerk- en cultuurgeschiedenis van Limburg. Met zijn lezing sluit hij de reeks bruggenbouwerlezingen als opmaat naar de Heiligdomsvaart af.
De lezing vindt plaats op woensdag 14 mei om 20.00 uur in de Sint-Jankerk in Maastricht. Belangstellen kunnen zich aanmelden via onderstaande link of telefonisch bij Elly de Haan: 06 40 26 10 66
De Heiligdomsvaart heeft een eigen youtubekanaal waarop allerlei video’s te zien zijn.
Zo is onder meer de serie ‘Bijbelse bruggenbouwers’ te zien, waarin Roderick van Attekum het thema van de Heiligdomsvaart (Wees een bruggenbouwer) aan de hand van bijbelfragmenten uitdiept. Er zijn inmiddels acht afleveringen van deze serie verschenen. Ook zijn op het youtubekanaal de bruggenbouwerlezingen terug te kijken. En er zijn allerlei losse items en aankondigingen te zien over activiteiten die verband houden met de Heiligdomsvaart
Onder het motto ‘Verhalen op de pedalen’ wordt er op zaterdag 31 mei een fietstocht gehouden om de verhalen van Sint-Servaas te ontdekken.
Er zijn twee routes: een van 30 kilometer en een van 80 kilometer. Beide routes starten bij de Sint-Servaasbasiliek en nemen zowel recreatieve fietsers als volleerde wielrenners mee langs prachtige locaties die verbonden zijn met de legende van Sint-Servaas. Onderweg zijn er stops waar verhalen worden verteld over hoe de boodschap van Sint-Servaas over Jezus ons vandaag de dag kan inspireren.
Programma
De lange route start om 12.00 uur en eindigt na een tocht langs tal van historische plekken met een gezamenlijk avondeten bij het graf van Sint-Servaas. Voor deze route wordt deelnemers gevraagd om hun eigen lunch mee te nemen. De korte route start om 15.00 uur, volgt een kortere maar eveneens betekenisvolle route langs belangrijke plekken en eindigt ook met een gezamenlijk avondeten.
Praktische informatie
Startpunt: Sint Servaasbasiliek, Keizer Karelplein in Maastricht
Lange route: circa 80 kilometer, start om 12.00 uur, 3 stops (eigen lunch meenemen).
Korte route: circa 30 kilometer, start om 15.00 uur, 2 stops.
Eindpunt: Sint-Servaasbasiliek, Keizer Karelplein in Maastricht.
Kosten: €10,00 per persoon, inclusief avondeten en gezonde snacks onderweg.
Speciaal voor de Heiligdomsvaart spelen Toneelgroep Maastricht en het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest de theaterproductie ‘De keizer van Maastricht’. Hoofdrolspeler is de landelijk bekende acteur Frank Lammers.
In De keizer van Maastricht kruipt Lammers in de huid van de excentrieke Amerikaanse zakenman Joshua Norton, die voorstelde om in zijn stad San Francisco een stalen brug te bouwen. Tegelijkertijd riep hij zichzelf uit tot keizer van Amerika. Norton was zowel een zwerver als visionair, een verbinder als een dromer. Regisseur Servé Hermans ziet hem daarom in allerlei opzichten te zien als een bruggenbouwer.
De muziektheaterproductie De keizer van Maastricht is vier keer te zien in de Koepelkerk Maastricht. Op vrijdag 13 juni om 20.30 uur, zaterdag 14 juni om 15.00 en 20.30 uur en zondag 15 juni om 20.30 uur. De kaartverkoop start op 10 april via theateraanhetvrijthof.nl en kaarten kosten € 35,- per persoon.
‘Chanting tot paradise’. Dit gedicht van Emily Dickinson, gekoppeld aan de Latijnse Servaashymne vormt de basis voor een concert dat zondag 25 mei de opmaat vormt naar de Heiligdomsvaart.
Het concert opent met een werk dat Margriet Ehlen speicaal voor deze gelegenheid heeft gecomponeerd en waarin het genoemde gedicht en verhalen over Sint-Servaas een rol spelen. Daarna volgen andere vocale en instrumentale werken, die gebaseerd zijn op bijzondere religieuze gedichten.
Uitvoerenden zijn bariton Vincent Kusters, Ed Spanjaar op piano en Mikayel Voskanyan op cello en het Kamerkoor Maastricht onder leiding van Hans Leenders
Het opmaatconcert ‘Chanting to paradise’ is een initiatief van de J. M. Vogl-stichting en vindt zondag 25 mei plaats in de Sint-Janskerk in Maastricht.
De Kerk herdenkt vandaag het lijden en sterven van Christus. De kantoren van het bisdom zijn gesloten.
Hoogfeest van Pasen. De Kerk viert de verrijzenis van Christus.
Nationale Bedevaart naar Rome in het kader van het Heliig Jaar.
Dit jaar is Bevrijdingsdag een officiële feestdag. De kantoren van het bisdom zijn vandaag gesloten.
In Weert vindt de jaarlijkse contactdag van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg plaats. Meer info
Op de 4e Zondag van Pasen viert de Kerk Roepingenzondag
Kwartaalvergadering van de Diocesane Pastorale Raad